A Nurse Practitioner

Milyen sokat árthat egy hibás elnevezés! Sajnálatos módon elterjedt itthon egy kártékony, demoralizáló kifejezés, amit elfelejteni már nem fogunk, de szerencsére még lecserélhetünk. Működik a PR, HR, a startup és az account, könnyen megtanulja majd mindenki ezt is: Nurse Practitioner. NP. Ennyire egyszerű.

Mit kerül a névjegyünkre? Az a képesítés, amiért éveken át küzdünk, amit büszkén vállalunk, és ami megmutatja azt, hogy kik vagyunk mi. Én például soha nem fogom azt írni a névjegyemre, hogy nem fizikus, nem ügyvéd, nem villamosvezető, és azt végképp nem, hogy non doktor.

Tanulok a kisgyerekem mellett, iszonyatos küzdelmek és lemondások árán 5 és fél évet, és ezzel azt érem el, hogy nem vagyok orvos? Hát micsoda képtelenség ez? Ha orvos szeretnék lenni, az  orvosi egyetemre mennék, csakhogy én ápoló vagyok, és ezt a hivatást szeretném minél magasabb színvonalon gyakorolni.

np

Ki az a Nurse Practitioner (NP)? Az NP olyan ápoló, aki az alapképzésen (Bsc) túl magasabb képesítést szerez az általa választott szakterületen. Nem másfél év alatt, hanem PLUSZ másfél év kemény munka árán. A betegekkel történő munka során lényeges és hasznos információkkal segíti őket, hogy tájékozottan hozhassák meg az egészségükkel kapcsolatos döntéseiket. Mint a többi ápoló, orvosokkal közös team-ben dolgozik. Alkamas iránydiagnózis felállítására, és bizonyos mértékig a kezelésre is. Az NP-knek mesterképzést kell végezniük, sokan döntenek a PhD fokozat megszerzése mellett következő mérföldkőként. Munkájuk értéke felbecsülhetetlen, enyhítik az agyonterhelt egészégügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást.

Ezért kezdtem szeptemberben tanulni a 2 hónapos kisfiam mellett, ezért vállaltam, hogy megpróbálok 16 tantárgyat teljesíteni ebben a félévben, ezért van erőm túlélni ezt az embert próbáló vizsgaidőszakot: hogy évek múltán büszkén írhassam a névjegyemre, hogy Nurse Practitioner. De bőven elég csak ennyit megjegyezni: NP. Tökéletes elnevezés, használjuk bátran.

Szerző: Németh Franciska

 Várlak Titeket a Facebookon és az Instagramon is!