5 tulajdonság, amit egy orvos csodál egy ápolóban

A gyógyítás csapatmunka, az ápoló egyik legfontosabb feladata, hogy az orvos munkáját segítse. Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos elmondja, kivel jó együtt dolgozni.

Aki elég időt tölt el az egészségügyben, annak nagyon hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a gyógyítás motorjai és oszlopai a nővérek. Pontosan tudom, hogy nélkülük béna óriásként bukdácsolnék, miközben orvosi munkámat akarom elvégezni. Ha egyáltalán el tudnám végezni… (valószínűleg nem!)
Íme,  pár tulajdonság pontokba szedve, ami miatt mi orvosok felnézünk ápoló társainkra:

Empátia. Magától értetődő. De a 11. órában, estefelé, fáradtan a legnehezebb gyógyítói feladat. A legkomolyabb kihívás mosolyogva, magadat és igényeidet háttérbe szorítva energiát elővarázsolni arra, hogy átérezd egy vadidegen fájdalmát, problémáját. Mégis a legszebb része a szakmának.

Őszinteség. A gyógyításban az őszinteség és a szakmai alázat kéz a kézben járnak. Az a nővér, ápoló, önkéntes-gyógyító, aki vállalja hogy felvilágosítja orvos társát az esetleges hibáról, mulasztásról, amit elkövetett, végtelen bizalmat érdemel. A gyógyítás csapatmunka!

Precizitás. Gyógyszeradagolás, papírmunka, vénabiztosítás, higiénia, fertőtlenítés és még lehetne sorolni. Mind pontosságot igényel. Sokszor éjszaka a sokadik beteg sokadik gyógyszerét kell beadni. Az ápolás komoly szellemi és fizikai munka, mely precizitással tökéletesen elvégezhető mind a beteg mind az ápoló érdekeit szolgálva.

Jó kommunikációs készség. Rettenetesen fontos hogyan kommunikál az ápoló a beteggel, a hozzátartozóval, az orvossal, az ápoló társával. Néha hallgatással kell gyógyítani, néha az orvos mondanivalóját kell ’lefordítani’. Sokszor a nővéren keresztül ítélnek meg engem, az orvost is, hiszen egy ápoló sokkal több időt tölt a beteggel, sokkal mélyebb kapcsolat is ki tud alakulni.

Humor. Egy jó közösségben a munka is könnyebb. A felelősséget és feszültséget humorral oldani frappáns és jó megoldás. Egy mosoly, egy nevetés és máris mindenki nagyobb biztonságban érzi magát. A csapattal viccelődni, építeni azt, közösségi programokban részt venni és szervezni ugyanolyan jelentőséggel bír, mint minden betegvizsgálat után kezet mosni! 😉

Szerző: dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész szakorvos