Másodkarrier ápolóként – a tapasztalat is gyógyít

A téma napjainkban talán aktuálisabb, mint bármikor. 20 vagy akár 70 évesen, férfiként és nőként, különböző indokokkal és bármilyen élethelyzetben érdekelhet a karrierváltás. Sokat hallunk pályaelhagyókról, akik a gasztronómia, a sport vagy a szépségipar területén találták meg a boldogságot, de vajon vonzó terület lehet az egészségügy is? Segítünk gondolkodni, és abban is, hogyan vágj bele, ha megszületett az elhatározás.

Mikor végre ápoló lettem, sokak első kérdése volt, hogy mivel foglalkoztam korábban. Válaszomra, hogy a média és kommunikáció terültét hagytam ott a kórházért, a reakció a „Megőrültél?” és a „Meddig tervezed ezt csinálni?” volt. Pár évnek el kellett telnie, hogy a  tágabb környezetem is feldolgozza a változást, pedig a helyzet teljesen egyszerű volt: kiégtem. Nem éreztem, hogy lényeges dolgokkal foglalkoznék, és tudtam hogy eljött az idő, hogy ez megváltozzon.

visszatalálók és keresgélők

Lehet, hogy eldöntötted: a következő 10 évben nem azért szeretnél dolgozni, hogy a nagyvállalatok bevételét növeld. Lehet, hogy egyszerűen csak hiszel benne, hogy valóra válhat, amiről mindig álmodtál.  Van, aki még mindig nem tudja, mit is szeretne valójában csinálni. Az ápolás a karrierváltók legtöbb típusát érdekelheti, de ha felmerül, mint lehetséges másodkarrier, fontos hogy pontosan tudd, mire vállalkozol.

A fizetésed az alacsonytól a közepesig lesz majd valahol, és minden forintért keményen meg fogsz dolgozni. Az élet nem csak Vészhelyzet és Grace  klinika, dráma és újraélesztés. Néhány kevésbé -vagy inkább, másképp – érdekes tevékenység is hozzátartozik a mindennapokhoz, például írd a Google keresőbe ezt: székletrög kézi eltávolítása. Itt vagy még? Jó.

Van aztán úgy is, hogy megszakad a szíved. Lesz, hogy elveszítesz beteget. Néhányan békésen mennek el, mások, ha olyan helyen dolgozol, rettenetes, rémálomszerű szenvedésen mennek keresztül, és a te arcod egy lesz az utolsók közül, amit látnak. Az ápolás fizikailag és mentálisan is megterhelő.

ápoló leszek?

Néhány alapvető dolgot érdemes végiggondolni, mielőtt belevágsz. Ezek segítségével sok mindent el tudsz majd dönteni: például hogy milyen szakterületen szeretnél dolgozni, magán vagy állami intézményt válassz, fix rendben dolgoznál inkább, vagy jobban megfelel az ápolók többségére jellemző, mindig változatos de izgalmas kétműszakos munkarend. A legfontosabb szempontok:

  1. Milyen értékek fontosak számodra?
  2. Mik az erősségeid?
  3. Milyen az életstílusod?
  4. Mi a stratégiád?
  5. Mi a motivációd?

Nem biztos, hogy ami a társadalom által értéknek elfogadott, az neked is az. Segíthet, ha összegyűjtöd, hogy milyen dolgok zavarnak, és az ellenkezőjüket felveszed az értékeid listájára. Angolosoknak az O NET keresője is segíthet eligazodni. Ha több keresésnél is javasolt szakma az ápolás, valószínűleg jó nyomon vagy.

Vágj bele!

A 2+1 éves ápoló OKJ képzés levelező vagy esti szakon is végezhető, az első két szakma megszerzése ingyenes. Kezdetnek mindenképpen ezt javaslom, hiszen munka mellett is elkezdheted, a gyakorlatok után tudni fogod, hol szeretnél és hol NEM szeretnél dolgozni.  Itt a nyelvtudás még nem elvárás, viszont jó, ha eligazodsz a Facebook csoportok, a Google Drive  és a fájlmegosztás világában, ugyanis az órákon kívül a legtöbb dolog online történik.

Fokozatosan válthatsz, és ha ezután is tanulni szeretnél, csak a csillagos ég a határ: tudtad, hogy akár az ápolástudományok doktora is lehetsz? Nem kell mindent egyik pillanatról a másikra otthagynod. Először csökkentheted a munkaidődet, vagy akár meg is tarthatod az eredeti foglalkozásodat másodállásnak. Már egy ilyen váltás is gyökeresen megváltoztathatja az életedet.

Ne gondold túl a dolgokat. Egy ponton túl már csak a cselekvés tud választ adni a kérdéseidre.

gyógyító tapasztalataid

Az ápolás sajátos univerzum. Az elméleti és gyakorlati tudás adják az alapot a munkádhoz, de a személyiséged legalább ennyire fontos. Ha 38 évesen kezded az ápoló képzést, és az évfolyamtársaid többsége 20 éves, 18 évvel több tapasztalatod van a nagybetűs életből. Megtanultál már türelmesnek lenni, látod az összefüggéseket, más a perspektívád. Ez érték, de egyben felelősség is. Engedd, hogy a tapasztalatod segítsen döntéseket hozni, de mindig legyél nyitott az újdonságokra – így könnyebben is tanulsz, és a lehető legjobb ápoló válik majd belőled.

Szerző: Németh Franciska

Kapcsolódó cikkek

Karrier

Rezidens ápolók

Ápolóként szakterületet választani? Szerintünk elengedhetetlen. A képzés alatt, a gyakorlatok során keveseknek sikerül meghozni ezt a kulcsfontosságú döntést, pedig a karriered múlhat azon, hogy megtalálod-e „az igazit”.

Karrier

4 pályaelhagyó ápoló

Hosszú műszakok, magas stressz szint, megrázó emberi sorsok – ápolók ezreinek ezek a körülmények jelentik a mindennapokat. Nem csoda, hogy a  pályaelhagyás sokak fejében megfordul. De merre vezet az út az ápolás után?

Karrier

Elindult a Nursing Now kampány

Katalin camebridge-i hercegné védnökségével indult el tegnap a Nursing Now kampány. A WHO és az Ápolók Nemzetközi Tanácsa is részese a 2020-ig tartó nemzetközi kezdeményezésnek, melynek célja, hogy az ápolók