Passzív félév? IGEN!

Rendben van, ha szünetet tartasz, miközben a diplomádért dolgozol. Egyáltalán nem könnyű meghozni ezt a döntést, de néha elengedhetetlen ahhoz, hogy be tudd fejezni a tanulmányaidat. Ne aggódj, segítünk!

 
Tarthatsz szünetet?
Ki ne szeretné szintidő alatt elvégezni az egyetemet? Minden tiszteletünk azoké, akik fejest ugranak az ápolóképzésbe, és egy lendülettel teljesítik életük egyik legnagyobb kihívását. Azonban számos oka lehet annak, ha ez végül mégsem így sikerül. Magánéleti gondok, pénzügyi nehézségek, kiégés vagy egy kihagyhatatlan lehetőség: csak néhány indok a leggyakoribbak közül. Ha részidős képzést végzel gyermeknevelés vagy teljes munkaidős állás mellett, az már önmagában is elég nagy kihívás. Függetlenül attól, hogy miért kell fontolóra venned tanulmányaid szüneteltetését, egyetlen dolog van, amit tudnod kell: ez teljesen rendben van, és senkinek nem tartozol magyarázattal, ha ezt az utat választod. De azért gondoljunk át együtt néhány fontos dolgot, mielőtt ez a fontos döntés megszületik.
 

Szünetet tartani rendben van, és senkinek nem tartozol magyarázattal, ha ezt az utat választod.

 
 
Mikor igen, mikor ne?
A leggyakoribb okok, ami miatt egy ápoló hallgató szünetet tarthat, a következők:
– pénzügyi nehézségek
– közeli hozzátartozó elvesztése
– várandósság
– mentális egészséggel kapcsolatos problémák.
Még egyszer:

Ezek teljesen valid indokok, magasabb prioritásúak, minthogy megszakadj abban, hogy mintatanterv szerint végezz.

 
Azonban néhány esetben egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet kihagyni akár csak egy félévet is:
Ha szakítottál, vagy egy barátod csalódást okozott, nehéz folytatni a hétköznapokat, és rávenni magad, hogy beülj egy 4 órás előadásra. De a tanulás akár el is terelheti a figyelmedet, és ha emiatt halasztasz, később lehet, hogy nagyon haragszol majd magadra az elvesztegetett időért.
Ha utazgatnál, csak úgy. Erre ráérsz majd a diploma után. Addig is ott az Erasmus (reméljük, ezután is)!
Ha unatkozol, az olyan problémát jelezhet, amit nem fog megoldani egy passzív félév. Ez nem a kiégésről szól! Lehet, hogy ideje iskolát, vagy akár szakterületet váltanod.
Ha sok kudarc ér a képzés során, és ez semmi ésszerű indokkal nem magyarázható. Biztos hogy jól osztod be az idődet? Kértél már visszajelzést a tanáraidtól? Megkerested már az évfolyamfelelősödet, és megkérted hogy mentoráljon?
Ha “keresed önmagad” (és emögött semmilyen patológiás folyamat nem húzódik), egy önismereti csoport vagy egyéni terápia segíthet, hogy meghatározd a prioritásaidat. Utána a tanulás is könnyebben megy majd!
 
 
Milyen lépéseket kell megtenned?
Ha szünetet tartasz, szervezd meg jól! Tervezd meg a távol töltött időt és a visszatérésedet is. Tájékozódj az iskolád weboldalán, és egyeztess a tanulmányi ügyintéződdel. Legyél tisztában az intézmény eljárásrendjével, a kérdéseidet pedig listázd a megbeszélés előtt. Fontos tudnod például:
– a pontos határidőket
– a passziválás feltételeit
– hogy kell -e valamilyen változásra számítanod a tanulmányaid folytatásakor.
A magyar felsőoktatási inztézményekben minden félév elején, a beiratkozáskor döntheted el, hogy aktív vagy passzív félévet választasz. 
 

Tanulmányaidat több alkalommal is szüneteltetheted, de egyszerre legfeljebb két félévig!

 
Passzív félév esetén nem kell tandíjat fizetned, órákra járnod és vizsgáznod sem, de fontos tudnod, hogy ilyenkor nem igényelhetsz a diákigazolványodra matricát és diákhitelt sem. A felsőoktatási jogviszonyod változatlanul fennáll.
 
 
A szünet alatt is legyél képben!
Nem kell tanulnod a pihenőidőd alatt. De a téged érdeklő témákat, szakembereket ne veszítsd szem elől! Kövesd ezeket a közösségi média felületeken, ha látsz olyan érdekes cikket, interjút, ami releváns lehet későbbiekben a pályád során, olvasd el! Duolingo-zz, vagy merülj el valami teljesen más témában, mint ahol a tanulmányaidat végzed. Ezek a kis aktivitások mind segítenek abban, hogy könnyebben visszarázódj majd a tanulós hétköznapokba.
 

A téged érdeklő témákat, szakembereket kövesd a közösségi média felületeken!

 
 
Ismét motiváltan
A beadandók és vizsgák sora nagyon megterhelő lehet, olyannyira, hogy teljesen a háttérbe szorul az, amiért eredetileg az ápolást választottad. A passzív félév, vagy félévek alatt lehetőséged van hátralépni, egy kis levegőhöz jutni, és újra felidézni a céljaidat. Becsüld meg az egyetemtől távol töltött hónapokat! Törődj magaddal, pihenj, sportolj, táplálkozz egészségesen, tölts időt a szeretteiddel! Ezekért ugyan nem jár kredit, de a sikeres záróvizsgához mégis kötelezőek. 🙂 
 

A passzív félév alatt lehetőséged van hátralépni, egy kis levegőhöz jutni, és újra felidézni a céljaidat.

Kapcsolódó cikkek

Képzés

Legjobb iskolák és munkahelyek rangsora – 2017

Az év legjobbja a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ápolóképzése, a legkedveltebb munkahely pedig az Uzsoki Utcai Kórház Tüdőgondozója lett.  A két listát az ápolók értékelései alapján a Healers  állította