Sürgősségi vitaminbomba

15. 000 doboz  prémium vitamint kap 5.000 sürgősségi betegellátásban dolgozó ápoló a Magyar Kórházszövetség közvetítésével az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. A rekordösszegű, összesen 60 millió forintos támogatás egyik legfontosabb üzenete, hogy az ápolók lássák: gondol rájuk az adományozó és a Kórházszövetség, nincsenek egyedül a problémáikkal.

Az Ápolók Napja alkalmából a BioTechUSA-cégcsoport történetének legnagyobb értékű adományával támogatta a Magyar Kórházszövetséget, valamint a szervezet közvetítésével országosan 91 kórházi intézményt. Az együttműködés során 15 000 doboz prémium vitaminkészítményben részesül 5000 fő, sürgősségi betegellátásában dolgozó ápoló a szervezet által meghatározott kritériumoknak megfelelően. A támogatás mértéke 60 millió forint. Ennek apropóján az egészségügyi rendszer kihívásairól, az ápolói életpályáról és a támogatási lehetőségekről beszélgettünk Dr. Velkey György Jánossal, a Magyar Kórházszövetség elnökével, valamint Lévai Bálinttal és Lévai Balázzsal, a BioTechUSA tulajdonosaival.

/A BioTechUSA-cégcsoport tulajdonosai, Lévai Balázs kereskedelmi igazgató és Lévai Bálint vezérigazgató; a Magyar Kórházszövetség elnöke és a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Dr. Velkey György János/

Miért pont a sürgősségi betegellátásban dolgozó ápolókra esett a választás?

Dr. Velkey György János: Ők azok a munkatársak, akik nincsenek reflektorfényben, a háttérben dolgoznak, kemény és erőt próbáló fizikai munkát végeznek és nemcsak nehezebb körülmények között kell ellátniuk mindennapi tevékenységüket, de sokszor maguk is nehéz szociális és gazdasági helyzetben vannak. Szerepük nélkülözhetetlen és az akut helyzetek ellátása folyamatosan próbára is teszi őket.

Lévai Bálint: Társadalmi felelősségvállalási programunk során arra törekszünk, hogy olyan területeken tudjunk támogatást nyújtani, ahol a legnagyobb szükség van rá. Az ápolók szerepe különösen fontos, hiszen ők azok, akik napi szinten az ágy mellett állva gondoskodnak a betegekről. Ennek fényében döntöttünk úgy, hogy segítjük munkájukat és egészségük védelmét. Nagyon örülünk, hogy a Magyar Kórházszövetség közvetítésével többek között olyan intézményekbe jutnak el C-, D- és multivitaminjaink, mint például a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, a Békés Vármegyei Központi Kórház, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Mohácsi Kórház és a Szent Borbála Kórház.

/A BioTechUSA-cégcsoport társtulajdonosa, Lévai Bálint vezérigazgató és a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, Dr. Velkey György János/

Mit tud tenni a Kórházszövetség az ápolókért és hogyan tud segíteni egy vállalat?

Dr. Velkey György János: Egyrészt fontos, hogy a kórház támogassa a partnerséget az orvos-ápoló viszonyban. Kulcskérdés, hogy ebben ne a hierarchikus elemek domináljanak, hanem az egymás mellettiség. Más aspektust tapasztal ugyanarról a konkrét helyzetről az ápoló, aki sokszor részletesebb rálátással bír egy kórtörténetre, állapotváltozásra. Fontos a családhoz igazított munkaidő-szervezés, a gyerekek nyári táborokban, napköziben való időtöltésének segítése, valamint az utazás megkönnyítése és a mentálhigiéniás segítségnyújtás.

Lévai Bálint: Egy vállalat számos módon tud segíteni. A BioTechUSA-cégcsoport kiemelt célja a hazai egészségügyi intézmények felszerelése nélkülözhetetlen terápiás, diagnosztikai és rehabilitációs eszközökkel, valamint a kórházakban dolgozók immunvédelmének biztosítása termékadományokon keresztül.

Mit jelent a támogatás az ápolóknak?

Dr. Velkey György János: A gesztus és a megvalósuló segítség is nagyon fontos, mivel ez egy fizikai és mentális betegségeknek igen kitett csoport. Nagy az ápolási rendszer, sok embert foglalkoztat és sok kórházba jut el ez az adomány. Az, hogy az ápolók látják, hogy gondolt rájuk az adományozó és a Kórházszövetség, nincsenek egyedül a problémáikkal, egy nagyon fontos üzenet.

“Ha nyugdíjba megyek, ápoló leszek!”

Dr. Velkey György János: 20 éve kórházat vezetek, ami rengeteg adminisztratív szervező munkával jár, sajnos kicsit távolabb a betegektől. Lassan közeledek ahhoz a korhoz, amikor eltöprengek, hogy ha itt befejezem a munkám, akkor hogyan tovább. Van egy elemi vágy bennem, hogy visszatérjek közvetlenül a betegek mellé és olyan munkát végezzek, ami direkt és napi kapcsolattal jár, ráadásul a segítségére van annak, aki rászorul, és ez pedig az ápolás. Úgyhogy van egy olyan – talán naivnak tetsző – álmom, hogy nyugdíj mellett az ápolásban segítek majd, de hogy aztán mit fog hozni az élet, azt még nem tudom.

Általában az orvosi munka távolabb van a közvetlen szükségletektől, távolabb, mint az ápoló, aki a legintimebb kapcsolatban van azzal, akiért dolgozik. Az az egyszerű gesztus, hogy ha valakinek fáj, az csökkenthető, ha valaki magányos, az enyhíthető, ha valaki izzad, az letörölhető, ha valaki vérzik, az elállítható, tehát ezek a nagyon közvetlen segítségnyújtások jó érzéssel töltik el azt, aki végzi. Ez a “jónak lenni jó” pszichéje az emberben ösztönösen benne van. Amivel teszek valami evidens jót, az pozitív érzéssel tölt el. Magának az ápolásnak ez az értelme. Ha valaki szenved, valaki nehéz helyzetben van, ezen kellő figyelemmel közvetlenül lehet segíteni, mely borzasztó erős motivációt jelent annak, aki ezt hivatásszerűen, szívből-lélekből csinálja.

Forrás: Magyar Kórházszövetség, BioTechUSA

Fotók: Magyar Kórházszövetség, BioTechUSA, Dr. Velkey György portré: Bethesda Gyermekkórház, Borítókép: iStock

Kapcsolódó cikkek

Egészség

100 napos Egészségkihívás

Az Országos Kórházi Egészségkihívás abban szeretne segíteni Neked, hogy minél jobb testi és lelki egészségi állapotot érj el, és azt meg is őrizd.